Meer dan honderd jaar geleden had Westerwolde last van overstromingen. De kronkelende rivieren Ruiten Aa en Mussel Aa konden de enorme hoeveelheden water uit Drenthe niet aan. De waterabsorptiecapaciteit van de veenmoerassen in Groningen en Drenthe nam sterk af naarmate er meer ontginningen plaatsvonden. Dit leidde tot een steeds luidere roep om kanalisatie, wat zelfs resulteerde in de oprichting van een drukkingsgroep: de Vereniging tot Bevordering der Kanalisatie van Westerwolde.
Bij Ter Apel raakt het stroomgebied van de Ruiten Aa dat van de Runde. Dit riviertje stroomde ooit vanaf het Zwartemeer in Zuidoost-Drenthe, en een zijtak ervan, de Moersloot, voedde bij het klooster van Ter Apel de Ruiten Aa. Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa's, en de Dienst Landelijk Gebied hebben samen gewerkt om de verbinding tussen het Runde-stroomgebied en de Ruiten Aa te verbeteren. Ze hebben de Bosbeek gegraven, die bij punt 6 en 33 op de wandeling te zien is. Bij punt 6 is de nieuwe Bosbeek te zien die de verbinding vormt tussen de Runde (Drenthe) en de Ruiten Aa.
De beek heeft één steilere oever met een maaipad en een mild hellende oever met oneffenheden en ondiepten aan de waterkant. In het zuiden gaat de beek onder het Ruiten Aa-kanaal door bij punt 33, waar direct rechts de duiker zich bevindt die het water van de Runde via de Bosbeek naar de Ruiten Aa leidt. In het noorden sluit de Bosbeek aan op de Ruiten Aa, wat zorgt voor een toevoer van meer en schoner water.
Waar het vroeger vooral ging om het ontlasten van de natuurlijke rivieren, is het nu de bedoeling om het Drentse water niet langer via de snelste weg (de kanalen) naar de Dollard te laten stromen, maar juist de natuurlijke rivieren te laten functioneren.
Startpunt: Boslaan 6, 9561 LH te Ter Apel
Meer informatie: visitgroningen.nl
Bron: Stichting Wandelen in Westerwolde en Visit Groningen
Laatst bijgewerkt:
Anonieme gebruiker
op 02-04-2025