Lange Wandelroutes

Routes bestaand uit meerdere etappes, bijvoorbeeld LAW's of Streekpaden

Losse Wandelroutes

Deze routes staan op zich zelf. Kunnen punt-tot-punt routes zijn, maar zijn vaak rondjes.

Community Routes

Deze routes zijn door mensen uit de community toegevoegd.

Route zoeken

Zoek op naam, plaats, afstand en meer...

Brabantse Wal

6 etappes
117.6km totaal

Welkom op de Brabantse Walpad Pagina

Het Brabantse Walpad is een prachtige wandelroute die je meeneemt op een ontdekkingstocht door het zuidwesten van Nederland, met een bijzondere combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Met de grens van België in zicht, verkent deze route een unieke streek van ons land, waar je hoogteverschillen, bossen, water en historische steden en dorpen tegenkomt. Van de kabbelende Oude Maas tot de imposante kasteelmuren van Bergen op Zoom, er is tijdens deze wandeling zoveel te zien en te ervaren dat je je geen moment zult vervelen.

De Landschappen van het Brabantse Walpad

Eén van de eerste dingen die je waarschijnlijk zal opvallen op het Brabantse Walpad, is het uitgesproken landschap. De Brabantse Wal is een geologisch fenomeen; een abrupte overgang van hoger gelegen zandgronden naar de zeekleipolders. Dit zorgt voor spectaculaire hoogteverschillen en geeft een bijzondere uitstraling aan het landschap. Uitgestrekte bossen en heidevelden wisselen af met polders, vennen en beken. Het is een plek waar de elementen van de natuur hun eigen verhaal vertellen.

De Steden en Dorpen langs het Pad

Naast de natuur heeft het Brabantse Walpad ook genoeg te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis. De route doorkruist verschillende historische steden en dorpen. Zo kom je onder andere door Bergen op Zoom, een sfeervolle stad vol historische monumenten zoals het Markiezenhof en de Sint Gertrudiskerk. Maar ook kleinere plaatsen als Woensdrecht en Ossendrecht hebben hun eigen charme, met pittoreske dorpskernen en gezellige terrasjes waar je even kunt uitrusten en bijtanken voor het volgende deel van de route.

Geschiedenis van de Brabantse Wal

Het Brabantse Walpad neemt je niet alleen mee door de prachtige natuur en sfeervolle steden van nu, maar ook door het verleden. De Brabantse Wal heeft een lange geschiedenis, die zijn sporen heeft nagelaten in het landschap. Je wandelt door oude landerijen, langs oude forten en waterlinies, getuigen van de strategische ligging van dit gebied in het verleden. Het is een plek waar je de tijd kunt nemen om de lagen van de geschiedenis te ontrafelen en de verhalen van weleer te ontdekken.

Tips en Aanbevelingen

Het Brabantse Walpad biedt vele mogelijkheden en het kan handig zijn om je van tevoren een beetje voor te bereiden om het meeste uit je wandeling te halen. Wij raden dan ook aan om een kaart of de Lange Wandelroutes app te gebruiken om op koers te blijven en geen bezienswaardigheden te missen. Houd er rekening mee dat er, vooral in de bossen, weinig voorzieningen zijn. Het is daarom handig om voldoende eten en drinken mee te nemen. Daarnaast is goede wandelkleding en -schoenen belangrijk, vooral omdat het terrein af en toe heuvelachtig kan zijn.

De Flora en Fauna

De diverse landschappen van de Brabantse Wal herbergen een uitbundige mix aan flora en fauna. Terwijl je loopt, luister naar het gezang van de vogels en gluur tussen de bladeren door om te kijken of je reeën, hazen of misschien zelfs een vos kunt spotten. In de lente is het bos bezaaid met wilde bloemen en in de herfst vind je een verscheidenheid aan paddenstoelen, van witte stekels tot rode vliegenzwammen.

Ervaar het Zelf!

Het Brabantse Walpad is een wandeling vol afwisseling, die je het beste van Brabant en een stukje Zeeland laat zien. Het is een route die je zintuigen prikkelt, je de geschiedenis leert waarderen en je tegelijkertijd laat genieten van de rust van de natuur. Het is tijd om je wandelschoenen aan te trekken, een kaart of de Lange Wandelroutes app bij de hand te nemen, en het zelf te ervaren! Pak je rugzak, stap op het pad, en laat je verrassen door al het moois dat het Brabantse Walpad te bieden heeft.