Lange Wandelroutes

Routes bestaand uit meerdere etappes, bijvoorbeeld LAW's of Streekpaden

Losse Wandelroutes

Deze routes staan op zich zelf. Kunnen punt-tot-punt routes zijn, maar zijn vaak rondjes.

Community Routes

Deze routes zijn door mensen uit de community toegevoegd.

Route zoeken

Zoek op naam, plaats, afstand en meer...

Airbornepad

36 etappes
259.9km totaal

Introductie Airbornepad

Het Airbornepad is een unieke wandelroute die je meeneemt langs de belangrijkste gebeurtenissen van de Slag om Arnhem in september 1944, een cruciaal moment in de Tweede Wereldoorlog. De naam van de route is een ode aan de Airborne troepen, de paratroopers en glider-infantry van de First British Airborne Division en de American 101st en 82nd Airborne Division die in die tijd heroïsche daden hebben verricht. De route voert je langs historische locaties, imponerende monumenten en prachtige landschappen waardoor je zowel geschiedenis als natuur in één wandeltocht ontdekt.

Beginpunt: Lommel

Het beginpunt van het Airbornepad ligt in Lommel, een stadje over de grens in België, vlakbij Eindhoven. Hier aangekomen, is de start van de route eenvoudig te vinden. Voor het optimale begin van de wandeltocht raden wij aan om de Lange Wandelroutes app of een gedetailleerde kaart te gebruiken die de route aangeeft. Vanaf hier ga je op pad, voorbereid voor een reis door het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden op de route

Langs het Airbornepad vind je tal van monumenten en musea die verband houden met de Slag om Arnhem. Een van de highlights is het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek. Dit voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de Slag om Arnhem is nu een indrukwekkend museum dat een levendig beeld schetst van de gebeurtenissen tijdens die bewogen septemberdagen in 1944. Ook kom je langs het Nationaal Ereveld Loenen, een militaire begraafplaats en gedenkplaats waar ruim 4000 oorlogsslachtoffers liggen.

Natuur op de route

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens deze wandeling. De route voert namelijk door een aantal van de mooiste natuurgebieden van ons land. Geniet bijvoorbeeld van de weidse uitzichten over de Veluwezoom, met z'n afwisselende landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Ook passeer je de uiterwaarden van de Rijn en loop je lang de rustieke Dommel.

Praktische informatie

Het Airbornepad is een lineaire route, wat betekent dat het beginpunt en eindpunt niet hetzelfde zijn. Zorg dus voor een goede planning van je reis en houd rekening met vervoer terug naar je startpunt. Ook raden we aan om goede wandelschoenen aan te trekken. Het pad voert je over zowel geasfalteerde wegen als onverharde paden en kan op sommige plekken behoorlijk steil zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet de verkeerde kant op gaat, kun je de specifieke markeringen volgen die in beide richtingen zijn aangegeven.

Voedsel en accommodatie

Langs de route zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten, van kampeerplaatsen tot comfortabele bed and breakfasts en hotels. Daarnaast zijn er voldoende plekken om te stoppen voor een hapje en een drankje. Voel je vrij om je picknickmand mee te nemen en onderweg te stoppen voor een picknick in de natuur. Ook zijn er talrijke dorpen en steden langs de route waar je boodschappen kunt doen of in een restaurant kunt eten.

Conclusie

Het Airbornepad is een wandelroute gevuld met geschiedenis, natuur en avontuur. Deze unieke tocht brengt de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog weer tot leven en toont je de pracht van de Nederlandse landschappen. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een langzame wandeling terwijl je meer leert over het rijke verleden, het Airbornepad biedt iets voor iedereen.